Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme
Yazar – Noreen Burke
Investing.com – Fed politikacılarının 2022’nin son politika toplantısı öncesinde klasik sessizlik dönemine girmesiyle birlikte, önümüzdeki hafta ekonomik bilgiler açısından sakin geçecek. Yatırımcılar; On yıllardır en yüksek seviyesinde olan enflasyonla başa çıkmak için faiz oranlarını dört kez üst üste artıran merkez bankasının ne kadar şahin olabileceğine dair ipuçları için Cuma günü ABD’nin üretici fiyat enflasyonu verilerine bakacak. OPEC+ bakanları üretim hedeflerine karar verirken, Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve Kanada Merkez Bankası (BoC) da faiz kararlarını açıklayacak.
İşte yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:
1. ABD verileri
ABD’de Kasım ayı ÜFE verileri Cuma günü açıklanacak ve yıllık bazda bir önceki aya yapılan %8’lik artışın ardından ana oran biraz yavaşlayacak. %7,2 artması bekleniyor. Gıda ve elektrik maliyetleri hariç çekirdek ÜFEBir yavaşlama da bekleniyor.
Fed Lideri Jerome Powell geçen hafta faiz artırımlarını yavaşlatmanın zamanının gelmiş olabileceğini söyleyerek merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair umutları artırdı, ancak Cuma günü yayınlanan istihdam raporu, işe alımların geçen ay da güçlü olması ve ortalama saatlik ortalama olması nedeniyle görünümü gölgeledi. kazançlar arttı.
ABD, TÜFE bilgilerini Fed’in 13-14 Aralık’taki toplantısı öncesinde yayınlayacak.
ÜFE rakamlarına ek olarak bu haftaki ekonomik takvim Pazartesi günü yayınlanacak. ISM hizmetleri PMIve Michigan Üniversitesi tüketici duyarlılığı endeksiperşembe günleri ile ilk işsizlik başvurularıbulunur.
2. OPEC toplantısı
OPEC+, G7 ülkelerinin Rus petrolü için tavan fiyat üzerinde anlaşmaya varmasının ardından Pazar günü üretim hedeflerini görüşmek üzere bir toplantıya geldi.
Devlet Lideri Vladimir Putin’i gelirden mahrum bırakırken Rus petrolünün küresel piyasalarda akışını sürdürmek amacıyla G7 ülkeleri ve Avustralya, Cuma günü Rusya’nın deniz yoluyla taşınan ham petrolü için varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat belirleme konusunda anlaştılar.
Moskova, petrolünü bu sınırın altında satmayacağını söyledi ve tepkisini değerlendiriyor.
Ekim ayında OPEC+, üretimi Kasım’dan 2023’ün sonuna kadar günde 2 milyon varil kısmayı kabul ettiğinde ABD’yi ve diğer Batılı ülkeleri kızdırdı. Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı.
OPEC+ ise daha zayıf bir ekonomik görünüm nedeniyle kesintiye gidildiğini savundu. Petrol fiyatları; Çin’in COVID-19 kilitlenmeleri, yavaşlayan küresel büyüme ve yüksek faiz oranları nedeniyle Ekim ayından bu yana düşüşte.
3. Borsa
geçen hafta S&P 500, Nasdakve Dow Jones Sanayi Ortalaması Nasdaq %2’lik kazançla liderliği ele alırken, üst üste ikinci haftayı da yükselişle kapattı. Haftalık bazda S&P %1 ve Dow %0.2 yükseldi. Güçlü Kasım ayı istihdam raporunun Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatma kabiliyetine ilişkin şüpheleri artırmasıyla, piyasalar Cuma günü düşük seviyelerinden toparlandı.
Yatırımcılar, enflasyonda daha hızlı bir yavaşlamanın habercisi olarak işgücü piyasasında, özellikle ücretlerde zayıflama belirtileri arıyorlardı. Böyle bir sinyal, Fed’in mevcut oran artış döngüsünü yavaşlatmasını ve sonunda durdurmasını sağlayabilir.
Hisse senetleri, Powell’ın faiz artışlarının Aralık ayı kadar erken bir tarihte kesilebileceği yönündeki yorumlarının ardından bu hafta başlarında yükseldi.
Ancak, Chicago Fed Başkanı Charles Evans Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed’in fon oranlarında muhtemelen daha yüksek bir zirveye ulaşacağını söylerken, son 75 baz puanlık artışlardan daha yavaş bir tempodan bahsetmeye devam ediyor.
4. Merkez bankası kararları
Enflasyonun Ekim ayında önemli ölçüde yavaşlamasının ardından piyasaların Salı günü toplanması bekleniyor. RBA’nın nakit oranının %2,85’te kalmasını bekliyor, ancak ekonomistler; Politikacılar, mevcut oran artış döngüsünü kesintiye uğratmadan önce bir çeyrek baz puan daha artış öngörüyorlar.
Bu duruma RBA’dan çok Çin’in yeniden açılma umutları ve düşen doların etkisi neden oldu. avustralya doları cinsindenyükselişe izin verilmeyecektir.
Bu ortamda, piyasalar ve ekonomistler BoCToplantıda oranların 25 mi yoksa 50 baz puan mı artırılacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.
BoC, faiz oranlarını Mart ayından bu yana 350 baz puan artırarak şimdiye kadarki en zorlu sıkılaştırma döngülerinden birini gerçekleştirdi.
5. Avro Bölgesi
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Lideri Christine Lagarde, sessizlik dönemi başlamadan önce 15 Aralık’ta ECB’nin yılın son politika toplantısına bu hafta iki kez katılacak.
Piyasalar; Geçen hafta Avro Bölgesi’nde enflasyonun Kasım ayında beklenenden çok daha fazla düştüğünü gösteren verilerin ardından, ECB’nin faiz oranlarını 50 baz puan artıracağını düşünmeye başladı.
Enflasyonun %2 hedefinin oldukça üzerinde olmasıyla birlikte, ECB bu yıl faiz oranlarını rekor bir hızla artırdı ve önümüzdeki aylarda bir dizi faiz artışı olasılığı hala devam ediyor.
Ancak son dönemde bazı siyasetçiler enflasyonun nihayet zirve yaptığını savunarak 75 baz puanlık atakların ardından artış hızının düşürülmesi yönünde görüş bildirdiler.
–Bu haber Reuters tarafından sağlanmıştır.